Skip to Content

Welke activiteiten / uitjes vinden kinderen met autisme leuk om te doen? 

Welke activiteiten / uitjes vinden kinderen met autisme leuk om te doen? 

Heeft jouw kind autisme en is daarom niet ieder uitje geschikt voor hem of haar? Dan kan het best even puzzelen zijn waar jullie dan wel heen kunnen gaan. Waar let je op en waar kun je heen? Tijdens de autismeweek wordt er van alles georganiseerd rondom het thema autisme. Dit is zowel informatief als recreatief.

Waar let je op bij op stap gaan met kinderen met ASS?

ASS is een breed begrip. Hier vallen alle stoornissen onder in het autistisch spectrum. Jouw kind met autisme kan dan ook weer heel anders reageren op bepaalde prikkels dan een ander kind met autisme. Bedenk dan ook goed hoe het met jouw kind zit. Waar wordt je kind onrustig, bang of misschien wel boos door? Je kunt dan vast zelf al aanvoelen welke activiteiten je beter wel en welke beter niet kunt doen. De volgende voorbeelden zijn uitjes die geselecteerd zijn op de prikkels die het met zich meebrengt, interessegebieden, met aandacht voor structuur en met voldoende ruimte.

Zorg op de dag zelf voor voldoende rust. Kies dan ook voor een plek waar je deze rustmomenten kunt inpassen. Bekijk hoe druk een park is qua bezoekers. Mensenmassa’s leveren te veel stress op en lange wachtrijen moet je niet willen hebben. Verder vermijd je plekken met veel lawaai en visuele prikkels.

Heb je een park of een musea uitgekozen? Dan zou je even kunnen bellen met de vraag op welk tijdstip of welke dagen het het rustigst is.

Soorten uitjes voor kinderen met autisme

Aan wat voor soort uitjes kun je dan zoal denken? Let wel even op, want natuurlijk zal niet ieder park aan alle voorwaarden voldoen. Maar je kunt zelf het beste inschatten of dit wel of niet werkt voor je kind.

Dierentuinen

Een dierentuin, maar dan wel de kleinere, zodat het niet zo massaal is. Lekker buiten, waardoor je minder lawaai hebt. En de kleinschalige dierentuinen trekken minder publiek, waardoor je rustiger kunt kijken en in het park rond kunt lopen. Naast dieren zijn er ook speeltuintjes voor de kinderen. Dus kunnen ze ook tussendoor even lekker spelen.

Buiten spelen

Gewoon lekker buiten spelen in de natuur is ideaal. Je kunt alles op je eigen tempo doen en kiezen voor rustmomenten. Je kind beweegt, wat natuurlijk heel gezond is, en je kunt er een heerlijk uitje van maken. Hierbij een aantal voorbeelden wat je buiten in de natuur zou kunnen doen.

  • In de natuur actief bezig zijn. Voor de oudere kids zou je met de kano op stap kunnen. Voor de kleintjes kun je denken aan rustige natuurspeeltuinen.
  • Blotevoetenpaden zijn ook leuk. Deze vind je door het hele land heen 
  • De natuur in met een gidsje en bepaalde bomen, planten of sporen van dieren zien te vinden, bijvoorbeeld. Zeker voor kids met een passie voor de natuur zijn dit machtige uitjes.

Welke musea zijn geschikt?

Wil je graag naar een museum? Kies dan voor kleine musea. Grote, drukbezochte musea geven veel te veel prikkels af. Maar een rustig, klein museum zal voor veel kinderen wel kunnen, zeker als ze aansluiten bij het interessegebied van je kind.

Snoezelruimtes

Ben je op zoek naar echt een ruimte waar totaal geen vervelende prikkels zijn? Dan is een snoezelruimte uiteraard heerlijk. Snoezelen wil zeggen dat je in een ruimte verblijft waar alle prikkels juist op een aangename manier prikkelen. Geluid, kleuren, beelden, geuren en de voorwerpen zelf dragen bij aan een ontspannen sfeer. Ideaal voor kinderen met autisme. Er zijn meerdere van dit soort ruimtes te vinden in ons land. Ga je op vakantie? Dan kun je eens kijken of daar in de buurt ook iets ziet. Er is zelfs een website voor: WorldWideSnoezelen.nl. Er bestaat ook zelfs snoezelen in water!

Speelparken

Indoor speelparadijzen zijn zo leuk voor de kids, maar niet voor kinderen met autisme. Het is veel te massaal en veel te druk. En dan hebben we het nog niet eens over al het lawaai van al die spelende kinderen. Kies dan ook liever voor kleinschalige speelparken buiten. Er zijn ook parken met een bepaald thema. Zoals een dinopark (in Zwolle bijvoorbeeld). Is je zoon of dochter gek op dino’s? Dan is dit een prachtig uitje waar heerlijk gespeeld kan worden én dat ook meteen aansluit bij het interessegebied van je kind.

Knuffelen met dieren

Op steeds meer plekken kan je dieren knuffelen. Bijvoorbeeld koeien of alpaca’s. Dieren die je kunt knuffelen vind je uiteraard ook op de kinderboerderij (maar hoe druk is het daar?), maar wil je er een bijzonder uitje van maken dan is de variatie van een koe in plaats van een konijntje knuffelen misschien wel een heel leuk idee. Er zijn boerderijen die dit soort activiteiten aanbieden. Misschien vind je kind het wel leuk om met ezeltjes of alpaca’s te gaan wandelen? Of een ritje met een huifkar die jullie zelf mogen maken (ja, dat bestaat ook!). 

Prikkelarme kermis

Kermissen willen tegenwoordig ook weleens bepaalde dagdelen reserveren voor de prikkelarme kermis. Is er een kermis in de buurt? Dan zou je in de gaten kunnen houden of ze dat ook aanbieden!

Meer cultuur

Misschien denk je nu dat je vastzit aan een beperkt aanbod. Maar er komen steeds meer mogelijkheden én je kunt zeker ook nog met je oudere kind eens naar een voorstelling. Prikkelarm dus! Er is een fijne site die je een agenda laat zien van allerlei prikkelarme activiteiten. Ook fijn voor jezelf als je snel last van prikkels hebt!

Je kunt kiezen voor geheel prikkelarm en alleen prikkelarme faciliteiten. Zo kun je ook eens kijken of het museum, waar je graag toch eens heen wilt, een keer een speciale openstelling heeft voor mensen die prikkels willen vermijden! Deze prikkelarme cultuuragenda vind je hier.

Met één kind op stap

Heb je een druk gezin? Dan kan een dag alleen op stap met één van de kinderen ook een mooi alternatief zijn. Doe dit niet alleen met het kind met autisme, maar met allemaal! Want ook het ‘brusje’ zal het heerlijk vinden om nu eens alle aandacht te krijgen en misschien heeft hij of zij het juist wel het hardste nodig! Daarnaast is het voor jouzelf ook heerlijk om eens één-op-één met een kind te zijn. De dynamiek is dan toch echt heel anders.

Autismeweek

Ieder jaar is er de autismeweek. Er zijn diverse activiteiten. Veel gaat dan over informatie voor en over mensen/kinderen met autisme. Maar op de agenda staan ook wel activiteiten voor kinderen met autisme. Wil je weten wat er allemaal te doen is? Kijk dan op autismefonds.nl. De week valt eind maart/begin april.