Skip to Content

Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen?

Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen?

Bij het kopen van een huis komen best wat kosten kijken. Je moet natuurlijk de aanschafprijs van de woning betalen, maar daarnaast zijn er best nog wat andere kosten om rekening mee te houden. Eén van die kostenposten zijn de kosten koper. Maar hoeveel bedragen de kosten koper nu precies?

Wat zijn de kosten koper?

We beginnen met een klein stukje uitleg. Want wat zijn de kosten koper ook alweer? Kort gezegd zijn dat de kosten die je moet maken om eigenaar te kunnen worden van de woning. Officieel bestaan de kosten koper uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor het opstellen van de akte van eigendom. In de volksmond worden echter nog meer kosten onder de kosten koper geschaard. Zo zien veel mensen bijvoorbeeld taxatiekosten, makelaarskosten en advies- en bemiddelingskosten ook als onderdeel van de kosten koper.

Hoeveel is het?

Om erachter te komen hoeveel de kosten koper zijn, kun je online de kosten koper berekenen. Er zijn namelijk online tools beschikbaar die je een idee kunnen geven van aan welke kosten je ongeveer moet denken. De hoogte van deze kosten hangen erg af van in welke situatie jij je bevindt.

De kosten koper bestaan namelijk voor een groot deel uit overdrachtsbelasting, en die is voor iedereen anders. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een eerste huis (dat minder dan € 510,000 kost)? Dan kun je ook in aanmerking komen voor 0% overdrachtsbelasting. In andere gevallen is de overdrachtsbelasting meestal 2%. Tenzij je een huis koopt dat niet je hoofdverblijf wordt. Dan betaal je 10.4% overdrachtsbelasting.

Kun je het meefinancieren?

Veel mensen vragen zich af of kosten koper mee te nemen zijn in de hypotheek. De kosten koper kunnen namelijk behoorlijk oplopen en niet iedereen heeft het geld liggen om deze uit eigen zak te betalen. Als jij jezelf daarin herkent, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het is tegenwoordig namelijk niet meer mogelijk om meer te lenen dan de aanschafprijs van de woning. Extra kosten zul je dus uit eigen zak moeten betalen.

Als je al een woning bezit en een nieuwe woning aan het kopen bent, dan bestaat er wel een oplossing: de overbruggingshypotheek. Hiermee neem je de overwaarde van je oude woning alvast op, welke je vervolgens kunt gebruiken voor het betalen van de kosten koper. Let wel, de hypotheekrente op dit type hypotheek is over het algemeen hoger dan de rente op een ‘normale’ hypotheek.

Linda van Aken