Je zoon of dochter wil altijd gelijk hebben en direct alle aandacht krijgen. Wil echt alles krijgen en snapt echt niet dat het niet altijd per direct op zijn wenken wordt bediend. Heel vervelend en waarschijnlijk het gevolg van iets te veel verwend zijn. Heb je er genoeg van en wil je dit veranderen? We vertellen je in dit artikel wat je kunt doen om verwend gedrag van je kind om te turnen naar gewenster gedrag.
Wanneer is je kind verwend?
Jengelt je kind een poosje omdat het zijn zin niet krijgt? Niet meteen schrikken en denken dat je als ouder dus gefaald hebt! Ieder kind heeft weleens een dag dat het echt met het verkeerde been uit bed gestapt is en echt niks kan hebben.
Wat dat betreft zijn het net mensen… want ook jij zal dagen hebben dat je partner (of je kinderen) ook niet zo’n hoge pet ophebben van jouw gedrag! Het wordt natuurlijk anders als je kind altijd zijn zin doordrijft en altijd per direct alles wil hebben en wil dat iedereen voor hem of haar vliegt. Je weet dat het anders moet, maar hoe doe je dat?
Waardoor is je kind verwend geraakt?
Nu is veranderen pas mogelijk als je weet waarom je kind zo handelt. Natuurlijk is ieder kind anders en zit er ook karaktereigen factoren in. Maar geen enkel kind wordt als een ‘verwend nest’ geboren. Kijk eens eerlijk naar de manier waarop jullie (want het draait hierbij niet alleen om hoe jij reageert) met hem of haar omgaan.
Hoe komt het dat het denkt recht te hebben op alles en wel nu meteen? Weet je wat dit is, dan is het in de eerste plaats nodig om deze gewoonte te veranderen! Begin dus bij jezelf!
Andere oorzaken
Verwend gedrag kan komen doordat een kind te vaak zijn zin krijgt, maar het kan ook door andere zaken komen waardoor het lijkt alsof het verwend gedrag is. Maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Niet in de echte zin van het woord (dat je kind dus verwend is).
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Zich vervelend gedragen omdat het dan eindelijk aandacht krijgt (het kind is dus niet verwend, maar wordt juist NIET gezien)
- Angst. Een kind is zo onzeker om wat voor reden dan ook, dat het iets niet zelf durft te doen! Bang om fouten te maken of gewoon niet weten hoe hij of zij het moet doen. Bang om uitgelachten te worden zou ook nog kunnen.
- Lichamelijk niet lekker. Omdat hij of zij veel te weinig rust krijgt, bijvoorbeeld. Of omdat het ziek is. Zit je niet lekker in je vel en duurt dit langer, dan kan dit immers gevolgen hebben voor je humeur.
- Te druk met verplichtingen waardoor het geen energie meer heeft om nog meer te moeten. En zit je dan toch al niet lekker in je vel, dan is doorzeuren niet zo ingewikkeld… Ouders hebben het druk, maar het kind daarmee automatisch vaak ook! Want iedere dag na school naar de opvang is echt niet hetzelfde als na school naar huis gaan en gewoon even lekker je eigen dingetje op je eigen tempo in je eigen omgeving kunnen doen.
Complex? Vraag om hulp
Het kan voor jou helder zijn dat je te moe bent om altijd even consequent te reageren en dat je daarom veel te snel toegeeft aan de grillen van je kind. Jouw zoon of dochter heeft dat snel door en zal daar slim gebruik van maken.
Hier kun je zelf iets aan doen, door bewuster toch te kiezen voor ‘nee’ in plaats van toegeven. En je moet er uiteraard voor zorgen dat je zelf meer rust krijgt door eerder naar bed te gaan, bijvoorbeeld, of minder ballen omhoog proberen te houden (met andere woorden: keuzes te maken tussen al je verplichtingen wat je wel en wat je niet blijft doen).
Maar net zo goed kan er een angst bij jouzelf achter zitten die meer te maken heeft met jouw eigen onzekerheid of bijvoorbeeld jouw eigen jeugd. Dat jezelf nooit iets kreeg en dat je nu je kind dus alles gunt. Dat je moeder er nooit was en jij nu er in alles altijd wil zijn (en dat dus overdrijft) of dat je bang bent dat je kind niet meer van je houdt als je nee zegt!
Ook dit helder hebben kan al voor verbetering zorgen, maar het kan ook zo complex voor je zijn dat je best hulp mag zoeken! Een fijne coach hoeft helemaal geen hoge drempel te zijn om overheen te stappen! Is dit niet voldoende, dan kan je via je huisarts ook op zoek gaan naar psychische hulp.
Zelf doen
Waar kleine kinderen graag alles zelf doen, zal een verwend kind juist het liefst niks zelf doen. Onzinnig natuurlijk. Besef dat je je kind helemaal niet verwaarloost of in de kou laat staan als hij het zelf moet doen.
Het is juist goed voor hem of haar dat hij het zelf doet en ook inziet dat hij het zelf kan. Goed voor zijn zelfvertrouwen en voor ‘later als hij groot is’. Natuurlijk let je hierbij op de complexiteit van de taak of die past bij zijn leeftijd.
Boos zijn hoort erbij
Schrik niet als je kind boos wordt, waardoor je weer snel toegeeft! Boos worden hoort er eigenlijk gewoon bij. Ook jij bent weleens boos. Zolang je maar laat voelen dat je om ze geeft, ook als ze boos zijn…
Maar ga niet toegeven. Want dan wordt boos worden een prachtig chantagemiddel! Is je kind dus boos en zegt het dingen waar je echt van schrikt? Geef niet toe! Maar spreek je kind wel gewoon liefdevol toe en ga niet boos terug doen. Blijf ondertussen bij je standpunt dat hij iets niet mag of iets toch echt zelf moet doen.
Je kind is een kanjer!
Laat je kind merken dat hij of zij hartstikke goed is zoals hij is, dat je vertrouwen in hem stelt. Dit doe je niet door cadeautjes te kopen of alles voor hem op te lossen en te doen. Je kind is zelf in staat om heel veel op te lossen. Is er iets aan de hand? Praat met hem en kijk of hij zelf al een oplossing weet.
Zo niet, dan kun je samen bedenken wat dan wel en wat hij dan nu moet doen. Zo leert hij dat hijzelf heel goed in staat is om dingen zelf te doen. En gaat er iets fout? Ook dat hoort erbij en kan hij van leren. Heeft je kind meer zelfvertrouwen, dan is er ook veel minder de noodzaak voor hem om iets niet zelf te willen doen! Ook nu geldt: een prima leerschool waar hij later zeker profijt van zal hebben.
Duidelijk zijn
Grenzen stellen is een kreet die je vaak hoort in opvoedland. Een kind wat duidelijk weet wat wel en wat niet kan, zal minder hoeven dreinen en proberen. Is de grens duidelijk en weet hij ook dat die grenzen onomstotelijk vastleggen, dan snapt hij ook dat huilen, driftig worden en dat soort zaken weinig zin heeft.
- Verwend gedrag kind (afleren) - 13 April 2025
- Tiener traktaties (voor groep 6 / 7 / 8) - 1 April 2025
- Weerbaarheidstrainingen voor kinderen - 29 March 2025