Single mom zijn kan een bewuste keuze zijn of het leven heeft het zo voor je bedacht. Dat dit wel degelijk een verschil in beleving kan zijn, is eigenlijk niet moeilijk om te bedenken.
Maar toch: je hebt in beide gevallen te maken met dezelfde obstakels waar je tegenaan loopt. Waar is je klankbord als je vragen en twijfels hebt?
Waar is je maatje die het van je kan overnemen als je even gillend gek wordt (bij wijze van) of hoe krijg je het voor elkaar om alles in je eentje gesmeerd te laten verlopen?
Trots zijn op jezelf!
Allereerst: wees vooral trots op jezelf! Je flikt het toch mooi maar even om dat kindje (of misschien wel meer dan 1) op te voeden. Zomaar in je eentje. Kijk niet steeds naar dat wat minder gesmeerd loopt, maar kijk vooral eens naar alles wat wel goed gaat. Ja hoor, je mag hartstikke trots op jezelf zijn.
En denk je nu echt dat het bij niet-single moms altijd goed gaat? Welnee, die hebben ook zo hun frustraties en zaken die niet gesmeerd lopen.
Alleen hebben zij een partner bij wie ze uitjanken of de baby aan overhandigen omdat ze het zelf niet meer weten. Dus: wees trots! Je kunt het en doet het toch maar mooi ZELF!
Zie de voordelen
Lekker makkelijk gezegd, maar probeer ook eens de voordelen van het single mom zijn te zien. Je kunt helemaal de dag indelen zoals het voor jou (en je kind natuurlijk) het beste uitkomt.
Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je partner als je iets wilt doen wat geld kost (om maar wat te noemen) en jij voedt je kind op naar jouw eigen waarden en normen.
Niks geen water bij de wijn doen omdat je man/vriend het anders wil. Vakantie? Dat doe je op jouw manier!
En eh…je hoeft ook niet te wedijveren met je partner wie je kind het leukste vindt… (als er geen papa in het spel is natuurlijk).
Frustraties stuur je de laan uit
Maar oké, natuurlijk is het allemaal op papier leuk, maar in de praktijk iets minder eenvoudig om het meteen ook zo te voelen.
Zeker als je tegen je zin in single mom bent. Het verdriet om het verlies van je partner of omdat jullie gescheiden zijn, kan het allemaal extra zwaar maken. Misschien zit er wel een stuk boosheid in je om dat wat gebeurd is.
Merk je dat dit je onrustig maakt? Praat erover, zoek hulp om dit te verwerken! Hoe rustiger het in je hoofd (of lijf) is, hoe meer ontspannen je de dag door komt.
En hoe meer ontspannen jij kunt zijn, hoe meer ontspannen de kinderen ook vaak zijn. Doorgaans voelen ze jouw energie aan en gaan ze daarin mee…
En je bent niet alleen…
Vergeet ook niet dat je niet echt alleen bent. Ouders of vrienden willen vast wel een helpende hand toesteken als het even erg ingewikkeld wordt. Of om even als klankbord te dienen bij je vragen en zorgen.
Heb je die mensen niet om je heen? Verzamel ze dan! Hoe? Lang leve internet. Er zijn sites waar je vriendinnen kunt vinden.
Dus waarom zou je daar geen andere single moeders proberen te vinden, met wie je kunt ‘samenwerken’ en jullie er zo voor elkaar kunnen zijn en van elkaar kunnen leren? Maar ook gewone sociale media als Facebook of Instagram kunnen hierbij helpen.
Leef gezond
Je kunt pas goed functioneren als je gezond bent. En daarmee dus een goede moeder zijn. Het is dus helemaal niet lui of wat dan ook als je op tijd naar bed gaat en de strijk daarom is blijven liggen of die andere huishoudelijke klusjes.
Het is veel belangrijker dat jij goed in je vel zit. Daar heeft je kind (en jijzelf) veel meer aan! Eet gezond, slaap goed en zorg dat je kunt ontspannen!
Doet je kind een dutje? Dan pik je die tijd even in om te ontspannen met een goed boek, yoga te doen of misschien zelf ook wel een dutje te doen. En een oppas vragen om tijd voor jezelf te kunnen hebben is niet erg.
Plan maar een heerlijk vriendinnenavondje in zodat je er weer even lekker tegenaan kunt.
Plan niet te veel in
Wees slim en houd het overzichtelijk qua activiteiten. Je kunt beter goed gemutst een aantal dingen doen dan half gesloopt door blijven rennen. Voor je kind is het alleen maar fijner als alles minder vol zit.
Gelukkig zijn we door de coronacrisis ook wijzer geworden. Relaxter leven is helemaal zo gek nog niet.
Je hoeft helemaal niet mee te doen met alles wat er gebeurt. Bewust genieten van dat wat er is, van je gezin, van de dingen die je doet, maakt je veel rijker…!
Financiële zaken
Misschien merk je ook wel dat je hier en daar toch een tweede inkomen mist. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor te bedenken.
Tegenwoordig kun je op heel veel manieren tweedehands kleding of meubels en dergelijke kopen. Of andere duurzame producten waar je dus extra lang mee kan doen.
Niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook nog eens goed voor het milieu.
Maak er een sport van
Je mindset veranderen kan veel helpen. Zie de unieke kansen die je hebt als single moeder, maar zie het ook als een uitdaging om hier leuke wegen in te leren bewandelen.
Ga creatief om met je tijd, met het geld of met de dingen die je samen doet. Snuffel rond op blogs van andere moeders om te zien welke dingen zij doen.
Misschien kun je een leuk clubje maken met single ouders en kunnen jullie gezellig samen dingen doen. Of elkaar helpen met het opvangen van kinderen, zodat je minder zit te knoeien met vrije dagen of het kinderdagverblijf…
Besef waar het allemaal om gaat
Liefde. Dat is het enige wat eigenlijk geldt. Je kind heeft in de eerste plaats jouw liefde nodig. En oké, natuurlijk ook eten.
Maar wat ik vooral wil zeggen: vergeet niet om vooral liefde te geven, aandacht aan je kind. Laat de boel de boel maar en geef vooral voorrang aan jullie samen.
Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Dat huis loopt niet weg als je het minder goed verzorgt.
Doe leuke dingen samen, geniet van je kind en vergeet je zelf niet….
Alleenstaand ouderschap
- Single mom ouderschap
- Bewust alleenstaande ouder
- Alleenstaande moeder tips en ervaringen
- Alleenstaande moeder rechten & plichten
- Alleenstaande moeder werken tijdens vakantie
- Alleenstaande moeder vakantie
- Toestemming alleenreizende moeder
- Toeslagen en tegemoetkomingen kind
- Werken tijdens vakantie alleenstaande ouder
- Op vakantie alleenstaande ouder
- Zomervakantie
Scheiding
- Scheiden met kinderen
- Uit elkaar met kinderen; dit moet je regelen
- Scheiden tijdens pubertijd
- Ouderlijk gezag & Voogdij
- Ouderschapsplan
- Kinder- en partneralimentatie Nederland
- Omgangsregeling of co-ouderschap?
- Nesting; voordelen en nadelen
- Verhuizen na scheiding
- Nieuwe partner voorstellen kinderen
- Samengesteld gezin
- Bonuskinderen
- Verwend gedrag kind (afleren) - 13 April 2025
- Tiener traktaties (voor groep 6 / 7 / 8) - 1 April 2025
- Weerbaarheidstrainingen voor kinderen - 29 March 2025