Skip to Content

Oplossingsgericht opvoeden

Oplossingsgericht opvoeden

Oplossingsgericht opvoeden is een heel positieve manier van opvoeden en werkt dan ook voor iedereen fijn. Ieder gezinslid zal wel varen bij deze manier van opvoeden. Hoe werkt het en waarom is het dan een fijne manier van je kind grootbrengen? Hoe pak je oplossingsgericht opvoeden aan?

Benadruk wat goed gaat

Kortweg gezegd ga je bij oplossingsgericht opvoeden juist uit van de dingen die goed gaan. Daarmee kom je in een positieve sfeer terecht, wat uiteraard alleen maar goed is. We willen graag dat onze kinderen alles goed doen en vallen over alles wat niet goed gaat.

We benadrukken (en dat is eigenlijk heel ‘natuurlijk’ gedrag) meestal juist dat wat niet goed gaat en focussen erop dat dat wel goed gedaan gaat worden. In plaats van dat te doen, maar juist wat goed gaat extra in te zetten kom je een stuk verder en zal de energie toenemen. 

Wat vraag jij je af bij oplossingsgericht opvoeden?

Je kent het vast wel. Van die werkbesprekingen waar alleen maar gekeken wordt naar alles wat fout gegaan is. Niet echt stimulerend, toch? Op de werkvloer is dat ook al lang bekend en stappen er steeds meer bedrijven over op positieve benaderingen van het personeel.

Dit werkt net zo goed naar je kinderen toe. Vraag jezelf dan ook af wat er wel goed gaat en houd je ogen open voor de dingen die eerst niet goed gingen en nu wel. Daar concentreer jij je op!

Ook voor jou, als ouder

Niet alleen kijk je naar wat werkt voor je kind, maar je mag ook zo kijken naar jouzelf als opvoeder. Anders gezegd: focus je ook op je eigen krachten. Door die van jou en je kind(eren) voluit te benutten ontstaat er een bruisende energie en zullen jullie krachten erdoor versterkt worden. Door alleen maar te focussen op wat niet werkt bij je kind of jou, zal de energie altijd ‘laag’ blijven hangen en zeker niet stimulerend werken. 

Op maat opvoeden

Bij oplossingsgericht opvoeden zal jij als ouder dan ook bepalen hoe iets wel of niet voor jou en je kind werkt. Alle, vaak goedbedoelde, adviezen die je krijgt kúnnen werken, maar misschien voor jou, je kind of jullie beiden wel helemaal niet. Jij kent jezelf en je kind het beste, dus doe wat bij jullie past!

Je krijgt dus geen standaardoplossingen voorgeschoteld die je even moet toepassen bij dit principe. Iets wat bij veel opvoedmethodes wel gedaan wordt en dus eigenlijk niet altijd hoeft te werken. Door te leren van wat gebeurd is en te kijken naar wat je wilt bereiken kun jij je eigen manier uitstippelen aan de hand van de krachten van jezelf en je kind.

Gevoelens horen erbij

Zowel jij als je kind zal met gevoelens te maken hebben. Zeker een kind kan heel erg reageren op deze gevoelens en emoties. Dat hierdoor het gedrag beïnvloed wordt mag duidelijk zijn. Gedrag afkeuren levert dan ook minder op dan de reden waarom te achterhalen.

Door de gevoelens van je kind te willen zien en er met je kind over te praten neem je hem of haar serieus (en zal het gedrag vanzelf ook anders worden) én je leert je kind omgaan met zijn of haar gevoelens.

Overigens kan het soms ook al genoeg zijn om enkel je arm om je kind heen te slaan. Daarmee laat je immers al voelen dat jij je kind en zijn gevoel erkent. Ook je eigen gevoel mag er zijn! Door je eigen gevoel eveneens te benoemen leert je kind meteen dat het heel normaal is om je weleens boos of verdrietig te voelen.

Worden we te soft?

Er zijn mensen die vinden dat kinderen gewoon moeten doen wat wij willen en dat ze veel te veel in de watten gelegd worden. Natuurlijk maakt het verschil op welke manier je met ze overlegt, want overleggen is toch echt iets anders dan alles maar toegeven aan je kind.

Uit onderzoek blijkt toch echt dat autoritair opvoeden niet werkt. Bij deze manier van opvoeden zijn er dus veel regels waar kinderen zich aan moeten houden en wordt hier streng op gecontroleerd. Daar tegenover staat dat kinderen die liefdevol en stimulerend opgevoed worden (wat je met oplossingsgericht opvoeden dus doet) zich vaak heel goed ontwikkelen! De band tussen ouders en kind zal juist versterkt worden. En laat verbinding nou net een basisbehoefte zijn. 

Oplossingen vinden

Misschien vraag jij je nu af waarom we het eigenlijk over oplossingsgericht opvoeden hebben. Welke oplossingen worden er dan gevonden? Wel, dat is dus het vinden van jullie best werkende manier van opvoeden. Door open te staan voor wat wel werkt bij jullie!

Blijf dus niet uit gewoonte dingen doen, maar wees je bewust van wat wel en wat niet werkt. En als het niet werkt: kijk dan naar andere manieren of mogelijkheden in plaats van koste wat het kost het wel op die manier voor elkaar te krijgen! Frustratie ten top, dus waarom zou je? 

Boeken over oplossingsgericht opvoeden

Lara de Bruin en Rian Meddens schreven een boek over oplossingsgericht opvoeden, met exact deze titel.

Het boek is geschikt voor ouders van kinderen tot 18 jaar. Er zit ook een test in het boek voor ouders, om zo te kijken wat voor type opvoeder je bent. De ondertitel zegt ‘Doen en denken in mogelijkheden’ wat het principe van deze manier van opvoeden kort maar krachtig omschrijft.

Een ander boek is ‘Ik ben trots op je’ van Ben Furman. Dit boek gaat over oplossingsgericht communiceren voor ouders en professionals. Je vindt in het boek tips hoe je positief met je kind omgaat en hoe jullie de samenwerking tussen volwassenen rondom het kind kunt versterken. Maar ook hoe je complimenten geeft en hoe je niet in problemen gaat denken, maar in vaardigheden!

Dit boek vind je hier.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)