Skip to Content

Hoe ga je om met inkomensverschillen rond Sinterklaas?

Hoe ga je om met inkomensverschillen rond Sinterklaas?

Sinterklaastijd: een gezellige tijd, maar ook het moment waarop duidelijk inkomensverschillen naar voren komen. Het ene kind krijgt zoveel cadeaus dat ze bijna niet te tellen zijn en/of peperdure geschenken. Terwijl het vriendinnetje het moet doen met enkel een pakje stoepkrijt. Of soms zelfs helemaal niets. Hoe ga je daar nu mee om?

Hoeveel geven we uit?

Volgens RTV Utrecht wordt er gemiddeld 114 euro per jaar betaald aan cadeaus. Dat is een gemiddelde! Als we ervan uitgaan dat er veel gezinnen zijn die zulke bedragen helemaal niet kunnen missen, besef je ook dat er dus heel grote bedragen aan de andere kant tegenover staan. En daarmee de onderlinge verschillen groot kunnen zijn. 

De mooiste verhalen

Uiteraard zullen de kinderen op school in geuren en kleuren vertellen wat ze hebben gekregen van Sinterklaas. Heb jij zelf niet veel geld en kun jij je zoon of dochter simpelweg geen dure cadeaus geven? Dan kun je daar best mee zitten.

Want hoe leg je een kind op die leeftijd nu uit waarom Sinterklaas het ene kind zo verwend en de ander bijna niks krijgt? De mooiste verhalen zullen in de klas rondgaan, dat kun je nu eenmaal niet voorkomen. Maar thuis kun je er wel zelf bewust mee omgaan.

Niet benadrukken

Als de kinderen niet meer geloven wordt het op zich wel eenvoudiger om uit te leggen. Zij snappen immers dat het niet Sinterklaas is die het ene kind blijkbaar leuker vindt dan een ander kind.

Toch kun je beter niet de nadruk leggen op het verschil in inkomen of dat je het ook zo sneu vindt voor het kind dat je niet iets groters kunt betalen. Volgens Lisette Davidsz, pedagoog, versterk je daarmee het (verdrietige) gevoel van je kind en leg je de nadruk op de verschillen. Dit vertelt zij in een artikel van RTV Utrecht. 

Laat zien waarom het cadeau wel leuk is

In hetzelfde artikel wordt er ook gezegd dat je vooral moet laten zien dat het cadeau wel leuk is. Zo haal je de aandacht af van de waarde van het cadeau (wat geld betreft) en zorg je ervoor dat het niet om hoe duur iets is gaat.

Maar dat een cadeautje op zich gewoon leuk is. Je kunt de leuke dingen, die een kind met zijn cadeau kan doen, benadrukken. Niet je focussen op wat niet kan of er niet is, maar juist op dat wat er wél is. 

Is het jouw idee of die van het kind?

Het is belangrijk om te onthouden om zelf nooit te beginnen over het feit dat een ander een veel duurder cadeau krijgt dan jij kunt geven. Zeker bij jonge kinderen valt dat kwartje nog helemaal niet. Die zijn gewoon blij met hun pakjes. Dus zadel je ze alleen maar met iets op, wat niet nodig is!

Wees zelf lekker positief en laat de waarde van het cadeau gewoon voor dat wat het is. Dat is toch ook niet waar het om gaat! Worden ze ouder en komen de vragen, dan is het vroeg genoeg om er over te praten.

Mag het minder?

Sinterklaas zou toch minder over pakjes moeten gaan en meer over gezelligheid. Er wordt gesteld dat het allemaal fors is toegenomen en dat ook Kerst nog moet komen… Nu heb ik daar twee kanttekeningen bij. 

  1. Ja, al die cadeaus zijn overdreven, maar: je kunt als niet-vermogend persoon toch een wel-vermogend persoon niet verplichten om geen cadeaus meer te mogen kopen voor hun kinderen. Daar zijn ze toch echt zelf verantwoordelijk voor. En daarmee blijf je dus het verschil tussen de pakjes onderling houden.
  2. Volgens mij is dit helemaal geen nieuw probleem. Toen ik nog in Sint geloofde (en dat is toch al bijna 50 jaar geleden…) was 5 december ook al echt pakjesavond met véél pakjes. De geldbedragen zullen vast een stuk lager gelegen hebben dan nu, maar dat geldt natuurlijk voor alles. En volgens mij speelde ook toen al dat de één mooiere, duurdere cadeaus kreeg dan anderen. 

Wat denk ik wel zo is, is het Kerstgebeuren. Pakjesfeest met kerst gebeurt steeds meer. En als je dat dan ook nog eens doet, terwijl je ook Sinterklaas viert, dan worden het inderdaad wel heel veel cadeautjes.

Tips voor cadeautjes 

Hoe kun je je kind toch iets moois geven met Sinterklaas (of met kerst), als je niet veel te besteden hebt?

  • Sprokkel het hele jaar al leuke kleine aanbiedingen bij elkaar. Misschien vind je zo ook wel een keer iets groters wat wel betaalbaar is. Maar gewoon veel (kleine) pakjes geeft ook al lekker veel sfeer en een echt Sinterklaasgevoel.
  • Koop een cadeautje dat uit meerdere onderdelen bestaat en pak deze afzonderlijk in zodat je alsnog een hele berg aan cadeautjes hebt om uit te pakken.
  • Koop tweedehands groter speelgoed. Met een beetje zoeken kun je heel mooie Legosets (bijvoorbeeld) kopen, die heel veel minder kosten als tweedehandsvariant. Struin hiervoor marktplaats af, zowel de grote op internet of de kleinere op Facebook. Ga kijken bij kringloopwinkels of bezoek rommelmarkten.
  • Let op of er ergens acties zijn waar cadeaus geregeld worden voor kinderen uit minder vermogende gezinnen. Meld je daar aan, zodat jij je zoon of dochter in ieder geval iets kunt geven.
  • Indien mogelijk: spaar iedere maand een paar euro. Dat valt niet op, maar zo heb je wel een groter bedrag vrij voor een mooi cadeau.
  • Kijk eens of er ergens ruilmarkten zijn. Zo kun je elkaar helpen. Voor de één is dat uit financieel opzicht fijn, de ander doet het vanuit het idee duurzaam bezig te willen zijn. Je kunt dit uiteraard ook zelf organiseren! Bijvoorbeeld door een oproepje te plaatsen op de nieuwsbrief van school, kerk of een buurtvereniging.
  • In plaats van een cadeau kun je ook denken aan een leuk uitje. En een leuk uitje hoeft ook helemaal niet duur te zijn, zolang het dan maar iets is wat je kind heel graag doet en wat eigenlijk ook niet of weinig gebeurt. 
  • Koop nuttige cadeaus. Misschien heeft je kind wel een nieuwe jas nodig. Die had je anders ook gekocht, maar je pakt hem dan nu even in. Heb je toch weer een cadeau extra! En het kost je niks meer. 
  • Krijgt je kind ook altijd iets van opa en oma? Je zou kunnen overwegen om te vragen of je het geld en jouw geld bij elkaar mag leggen om zo een groter cadeau te kunnen kopen en daarmee echt iets van zijn verlanglijstje te kunnen kiezen. 
  • Doe mee aan winacties. Wie weet heb je geluk!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)