De haren van je kind verven: moet je dat wel of niet doen of goed vinden? En als je het dan toch doet, waar moet je dan opletten? Vanaf welke leeftijd kan het, bijvoorbeeld, en wat zijn de gevolgen verder?
Waarom de haren van je kind verven?
Allereerst kun jij je afvragen waarom je het zou doen. Wat is er mis met je eigen kleur? Heb je het idee dat er iets achter zit wat te maken heeft met onzekerheid of gepest worden? Ga dan niet zomaar lukraak akkoord, maar praat erover. Want met enkel je haar verven zal die onzekerheid niet verdwijnen! Wil je kind haar (zijn) haren verven omdat ze dat zelf echt mooi vindt? Dan wordt het een ander verhaal. Maar denk wel even goed na bij wat je doet. Want het heeft wel degelijk bepaalde consequenties.
Vanaf welke leeftijd mag je haren verven bij kinderen?
Hebben we te maken met een jong kind, kies dan voor uitwasbare haarverf voor een kind. Daarmee is het ook leuk als het om een feestje gaat en is het niet erg als je kind het eigenlijk al snel weer zat is. Het gebruik van een permanente kleuring wordt afgeraden onder de achttien jaar.
Leuke variaties
Nu hoef je niet meteen alle haren helemaal te verven! Een klein randje onderaan of eventuele met meerdere kleurtjes geeft al een heel leuk effect. Leuk voor een feestje, maar daar kun je ook prima mee naar school. Zorg in ieder geval dat je dochter (of zoon) het wel leuk vindt! Wil ze graag ook eens iets doen, maar weet ze niet wat? Kijk dan samen eens rond op internet. Ook Pinterest heeft leuke voorbeelden!
Permanente haarkleuring
Natuurlijk ga jij je kind nog niet een permanent kleurtje geven. Naast het feit dat je kind nog helemaal niet kan overzien wat dat inhoudt en jij het echt niet kan terugdraaien, is het ook ongezond voor je kind. En zoals gezegd: het gebruik van een permanente kleuring wordt afgeraden onder de achttien jaar.
Waarom wordt verven van het haar afgeraden bij kinderen?
Verf droogt het haar uit en daarmee zal het haar ongezonder worden. In verf zitten schadelijke stoffen die je toch op kunt nemen via je hoofdhuid en waarop je ook nog eens allergisch kunt reageren. Dat je niet onder de 18 jaar moet verven met deze kleuringen is ook omdat je lichaam hormoonveranderingen ondergaat en nog niet volgroeid is. Voor de puberteit is het haar nog dunner en eveneens kwetsbaarder. Daardoor kan het al snel beschadigen door haarkleuring.
Stoffen die in de verf kunnen zitten zijn onder andere waterstofperoxide, parabenen, ammoniak en p-fenyleendiamine. Stoffen die nadelig zijn voor haar en hoofdhuid. Het zou zelfs kunnen dat de hele textuur van het haar verandert door de stoffen die in deze kleuringen zitten.
Overigens weet je zo ook meteen de redenen waarom je voor jezelf ook best weleens na mag denken over het wel of niet verven van je eigen haar. Want ook jouw hoofdhuid neemt de stoffen op en geven dit af aan je bloed!
Welke reacties kunnen voorkomen?
Natuurlijk reageert de één anders op bepaalde stoffen dan een ander. Allergische reacties kunnen onder andere bestaan uit kloofjes in de huid, uitval van de haren, jeuk, netelroos, brandend gevoel, een zwelling. Maar bij een ernstige reactie kan er ook zelfs benauwdheid optreden.
Alternatieven
Semipermanente haarverven, plantaardige varianten en uitwasbare middelen zijn veiliger. Deze soorten zullen namelijk niet helemaal doordringen in de haarstructuur. Maar let op: ook in deze middelen kunnen stoffen zitten als waterstofperoxide en ammoniak. Lees dus altijd goed op de verpakking welke chemicaliën erin zitten!
Kinderverfsoorten
Kies dus enkel en alleen voor middelen die speciaal voor kinderen zijn. Je kunt ook kiezen voor kindervarianten in de vorm van een gel of spray. Ook daarmee kun je even een leuke kleur aan het haar van je kind geven. Let ook nu op de stoffen die gebruikt worden. Wees kritisch in wat je koopt!
Uittesten
Voordat je volop aan het verven slaat, kun je beter eerst een klein stukje uittesten. Mocht je kind allergisch reageren dan is dat minder heftig dan bij een heel geverfd kapsel… Dit kun je even uittesten in de omgeving achter het oor van je kind.
Wel of niet verven?
Dus moet je het nu wel of niet goed vinden dat je kind haar haar in een andere kleur wil? Kies in ieder geval altijd voor een tijdelijke kleuring, die speciaal voor kinderen is en bekijk toch ook nog de middelen die erin zitten. Of kies voor een alternatief. Vind je het moeilijk om glashard nee te zeggen? Dan is uitleggen waarom je het niet hebben wil én een mooi alternatief aanbieden een prima manier.
Alternatieve manieren
Want ja, je kind wil iets anders met haar haar en ook iets met kleur? Dan kun je ook kiezen voor het invlechten van nephaar in een ander kleurtje! Nepharen zijn er in allerlei vormen en in heel veel kleurtjes. Mooie Unicorn-kleuren, bijvoorbeeld. Je kunt nepvlechten kopen die je heel simpel bevestigd. De gekleurde strengen haar zitten dan aan een haarelastiekje. Die doe je om haar eigen paardenstaart en dan hangen er mooie gekleurde vlechten over haar eigen haren heen. Natuurlijk kan je daar vast zelf een eigen draai aan geven, door bijvoorbeeld het eigen haar ook in kleine vlechtjes te verdelen.
In dit filmpje kan je zien hoe je nepharen invlecht.
En dan kwam ik ook nog klipjes met gekleurd haar tegen, waarbij de klipjes zelfs licht geven! Dat is voor een feestje ook wel heel cool, toch?
- Verwend gedrag kind (afleren) - 13 April 2025
- Tiener traktaties (voor groep 6 / 7 / 8) - 1 April 2025
- Weerbaarheidstrainingen voor kinderen - 29 March 2025