Er kunnen redenen zijn waarom ervoor wordt gekozen om de bevalling op te wekken. Dit wordt ook wel inleiden genoemd. Hoe wek je een bevalling op en waarom wordt dit gedaan? Deze redenen zullen vaak met de baby zelf te maken hebben, maar het kan ook nodig zijn voor de moeder.
Waarom wordt er gekozen voor opwekken van bevalling
Het opwekken van de bevalling, het inleiden, kan nodig zijn als:
- Je meer dan 1 kindje verwacht
- De placenta niet goed meer werkt
- De baby te klein is of juist te zwaar
- Je over tijd loopt
- De vliezen gebroken zijn en je zwangerschap tussen de 37 en 42 weken gevorderd is
- De moeder een hoge bloeddruk en/of zwangerschapsvergiftiging heeft
In verwachting van een meerling
Ben je zwanger van een meerling dan kan ervoor gekozen worden om de zwangerschap in te leiden. Dit zal dan meestal te maken hebben met een groeiachterstand. Bij eeneiige tweelingen zal de bevalling tussen 36 en 37 weken ingeleid worden, bij twee-eiigen is dit een week later.
Bij een drieling kun je ook nog wel normaal bevallen, maar de kans op een keizersnede is dan wel groter. Bij een vierling krijg je min of meer altijd een keizersnede.
De placenta werkt niet meer goed
Een placenta zorgt voor de voeding van je kleintje. Werkt deze niet meer goed, dan wordt het uiteraard zaak om de baby geboren te laten worden!
Gewicht baby
Als de baby erg hard groeit kunnen er problemen ontstaan bij de geboorte. Hierbij kun je denken aan meer risico op bijvoorbeeld schouderdystocie. Maar ook risico’s als een gevaarlijke bloeding na de bevalling of een ernstige ruptuur van de perineum worden genoemd als risico’s bij het bevallen van een te grote baby. Daarom kan ervoor gekozen worden om de bevalling al eerder op te wekken.
Is de baby te klein, dan hangt het ervan af waardoor deze groeivertraging is of inleiden noodzakelijk is. Er zijn meerdere oorzaken waarom de baby niet goed groeit, zoals een placenta die niet goed werkt, dan is het beter om de baby geboren te laten worden. Hij of zij kan anders in gevaar komen, omdat het minder voedsel en uiteindelijk ook te weinig zuurstof zal krijgen.
Het kan ook aan de gezondheid van de moeder liggen dat een baby achterblijft in groei. Gebruikt de moeder alcohol of rookt ze, dan vormen dit risico’s voor de baby. Maar ook ziektes als diabetes, een nierziekte of bijvoorbeeld chronische longaandoeningen vormen een hoger risico op achterstand in het gewicht van de baby. En zo zijn er nog meer risicofactoren.
Uiteraard zal de verloskundige of gynaecoloog hierin beoordelen wat het beste is voor de baby. Als er wel een goede doorstroming is van de placenta en ook de groei wel goed was de afgelopen tijd, dan kun je bespreken met de gynaecoloog of inleiden wel of niet noodzakelijk is.
Overigens kan de baby zelf ook iets mankeren waardoor hij achterblijft in de groei.
Langdurig gebroken vliezen
Zijn de vliezen gebroken en begint de bevalling niet spontaan binnen 24 uur? Dan word je ingeleid omdat er anders infectiegevaar optreedt voor jou en de baby. Overigens hangt het van meerdere factoren af hoelang je mag wachten. Overleg dit dan ook met je gynaecoloog of verloskundige!
Inleiden bij een hoge bloeddruk
Een te hoge bloeddruk is niet alleen schadelijk voor de baby, maar ook voor de moeder zelf. Daarom zal ook nu ervoor gekozen worden om de bevalling op te wekken. Om te bepalen of dit nodig is wordt er gekeken naar de bloeddruk zelf, maar ook naar het eiwitverlies in de urine en de conditie van de baby.
Te lang lopen
Als je langer dan 40 weken zwanger bent, dan wil je ondertussen wel bevallen. Maar de baby denkt er anders over en blijft zitten waar hij zit. Om te zorgen dat de kleine geen extra risico’s loopt is het beter om na te denken over gaan bevallen.
De placenta kan minder goed gaan werken, bijvoorbeeld. Het kan zo zijn dat de baby minder zuurstof krijgt en dus ook minder voeding. Daarnaast is het zo dat baby’s na 42 weken vaker in het vruchtwater poepen en hier kunnen ze heel ziek van worden als dit in de longen terecht komt.
Wat is inleiden?
Er kunnen omstandigheden zijn dat het beter is voor de baby of voor de gezondheid van de moeder dat de baby geboren wordt. Om de bevalling op gang te brengen kan je dan ingeleid worden. Dit kan alleen als de baarmoedermond hier al wel een beetje klaar voor is.
Dat wil zeggen dat het al wel een beetje open moet zijn en verweekt. Daarom zal er eerst een inwendig onderzoek worden gedaan. Blijkt dit niet het geval, dan zal dit eerst ‘geregeld’ moeten worden.
Bij een inleiding worden de weeën opgewekt door medicatie via een infuus. De dosering wordt dan steeds verhoogd en als het goed is zullen dan de weeën op gang komen en de bevalling zo beginnen. Uiteraard gebeurt dit in het ziekenhuis.
Strippen
Een verloskundige of gynaecoloog kan ook de natuur een handje helpen door te strippen. Hij of zij zal dan met zijn vingers via je vagina de vliezen van de binnenkant van je baarmoeder losmaken. Dit kan alleen als je baarmoedermond al wel een klein stukje openstaat.
Door dit losmaken zal je lichaam hormonen gaan aanmaken die ervoor kunnen zorgen dat de bevalling op gang komt en je dus weeën gaat krijgen. Dit is een veilige manier voor zowel moeder als kind. Als het op deze manier lukt, kun je dus gewoon thuis bevallen.
Uiteraard moeten daar dan ook wel de overige omstandigheden voor geschikt zijn. Medische redenen zullen immers een reden zijn om in het ziekenhuis te bevallen. Helaas lukt het niet altijd om op deze manier de weeën op te wekken.
Bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Navelstreng & Placenta
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling